Weboldalunk használatával jóváhagyja a Cookie-k használatát az irányelv értelmében.

Az esküvői dekoráció legfontosabb elemei

2023. 06. 28. 08:50:00

Az esküvői dekoráció legfontosabb elemei!

Javában benne vagyunk az esküvőszezonban, hiszen a nyár a legkedveltebb évszak életünk nagy napjának lebonyolításához.

A menyasszonyok legtöbbje gyönyörű napsütésben, felhőtlen kék ég alatt képzeli el kimondani a boldogító igent. Számtalan esküvőt dekorálva mi is elmondhatjuk, hogy ez a fénypontja ennek a szép eseménynek. De milyen elemekből is áll egy esküvői dekoráció, és mire érdemes figyelni a megtervezésüknél?

A dekorációt érdemes az esküvő főbb mozzanataihoz kötni, melyek időrendi sorrendben a következők:

Érkezés – attól függően, milyen a helyszínünk, érdemes figyelemfelkeltő dekorációt terveznünk, melynek lehet funkciója is. Ilyen például a színes lufi, nagyobb masni a kapura kötve. Ha közvetlenül az útról kell lekanyarodni, érdemes egy nagyobb irányjelző táblára kiírni a pár nevét és kitenni 50-100 méterrel a lekanyarodás előtt. Lufival kombinálva még jobban észrevehető, így már a megérkezés előtt pozitív érzést keltünk vendégeinkben látván a figyelmességünket.   

Welcome ital – érkezés után mindenkinek jól esik a frissítő ital, mely a nyári szezonban sokszor a hideg limonádé a limonádébárból felszolgálva. Többféle pohárból is felszolgálhatjuk, ha elegáns partyt szervezünk long drinkes pohárból javasoljuk, ha bohókás kerti party jellegű az esküvőnk, igazi szívószálás, füles limonádés pohár a befutó. Különböző dobozokkal, gyümölcsökkel, kisebb virágcsokrokkal, stílusos kiírásokkal, különleges terítőkkel igazán látványos italos asztalt készíthetünk.

Szertartás – a szertartás a legmeghittebb része az esküvőnek, így a dekorációra is nagy hangsúly kerül. Szinte elengedhetetlen része a boldogságkapu, melyből manapság van bőven választék. Lehet kerek, téglalap, hatszög, négyzet, klasszikus félkör alakú, és pénztárcánktól függően díszíthető virággirlanddal, textillel, zöldekkel, illetve ezek vegyítésével. A jellege függ a komplett dekorációnk stílusától és a hely jellegétől is. Kisebb helyeken (étterem teraszán, rooftop tetőn) népszerűek az állványos díszek is. Dekoratív elem lehet a fehér bevonuló szőnyeg, és a székek oldalára kötött masni vagy mini virágcsokor, illetve az bevonulási út mentén lerakott növények, zöldek, virágkompozíciók

Vacsora – a vacsora helyszínének díszítése általában az alábbi elemekből áll: ültetési rend, asztali dekoráció, főasztal díszítés, főasztali háttérdíszítés, teremdíszítés (drapéria, fények). Természetesen mindezek teljes szín- és stílus összhangban.

Szórakozás – manapság egyre népszerűbb az esküvőn is az a trend, hogy a vendégsereget szórakoztatni kell, így a ceremóniamester mellett a fotósarkok, selfiegépek is ezt a funkciót szolgálják ki. A fotósarok a legszélesebb skálán mozoghat a lufifaltól kezdve a virágfalon keresztül a szinte mini nappaliig minden belefér. Ezt kiegészíthetjük vicces party kellékekkel, amelyek elengedhetetlen elemei fotózásnak

Beszélgetés – ha igazán jól akarjuk összerakni az esküvőnket, gondolnunk kell azokra is, akik tánc helyett szívesebben beszélgetnek. A hosszú vacsora után jól esik felállni, így ha a helyszínünk engedi, célszerű pár koktélasztalt ( könyöklőt) elhelyezni az udvaron, előtérben.  Földig érő terítővel, vagy spandex huzattal, Kisebb díszekkel, gyertyával dekoratív eleme az esküvőnek.  Ha van helyünk, néhány kanapéval, fotellel, puffal kiváló lounge részt alakíthatunk ki a baráti beszélgetésekhez, melyet feldobhatunk színes párnákkal, a hűvösebb órákhoz plédekkel, egy-két virágkompozícióval és természetesen  hangulatfényekkel

Esti hangulat – az esküvők 95 %-a éjszakába nyúló esemény, így ha igazán látványos eseményt szeretnénk létrehozni, mindenképp számolnunk kell az esti hangulatvilágítással. Rengeteg változata van, így minden helyszínre van ötletünk. Ha sok fa van, akaszthatunk színes lámpásokat az ágakra, vagy betekerhetjük az ágait  mini égős égősorral. Ha vannak felső rögzítési pontok (oszlop, fa, eresz…stb) feszíthetünk ki villanykörtés égősort, ha nem túl magas a belmagasság, lógathatunk be lampionokat, elemes égőkkel. Ha sok az üvegfelületünk, díszíthetjük végig fényfüggönnyel, és ha végképp nem tudunk a magasban díszíteni, helyezzünk a földre lámpásokat, vagy tekerjünk a növényekre égősort.

Virágok – Virágok nélkül elképzelhetetlen az esküvő. Virágok akkor is voltak, amikor az esküvői dekorációt még csak ez képezte. Mert bizony, volt ilyen, 30 – 40 évvel ezelőtt nem volt még ilyen kultusza az esküvői dekorációnak. Szóval a virágok a leglátványosabb elemei az esküvőnek, melyek rengetek színben, formában képviseltetik magukat e jeles eseményen. De melyek is a virágból álló elemek?  

Szertartási virágok: a menyasszonyi csokor, dobócsokor, kitűző a férfiaknak, csuklópánt a hölgyeknek, szülőköszöntő csokor, szertartási asztaldísz, templomban oltárdísz. Díszíthetjük virággal a boldogságkaput és a székeket és a templomban a padokat.  

Asztali dekoráció virágai: asztaldísz, főasztaldísz, főasztal háttérdszítés, virágok, zöldek a szalvétához, büféasztali virágdíszítés, desszertasztal díszítés virággal

Térdekorációs virágok: állványos díszek, ültetési rend, megállító táblák díszítése virággal

Természetesen ezek csak a főbb alkotóelemek, melyek mindegyikéről hosszasan lehetne beszélni. De ha már ezekkel tisztában vagyunk, könnyebben vághatunk bele az esküvői dekorációnk megtervezésébe is.

Tartalomhoz tartozó címkék: Esküvői dekoráció
Az oldal tetejére